Tävlingsnerver

Hej!

Jag tänkte sätta mig ner och skriva ett inlägg om tävlingsnerver. Alltså kort och gott när man känner sig lite nervös inför en tävling.

Det finns lika många sätt att vara nervös på som det finns människor på jorden så det är inget enkelt ämne jag har gett mig in på. Vissa känner nervositet flera dagar innan, vissa blir nervösa precis när de ska in på banan och andra blir inte nervösa alls. Jag själv är den person som blir nervös flera dagar innan. Det spelar ingen roll vad det är för sorts tävling nationell eller regional jag är lika nervös. Men det avtar ju närmare tävlingen man kommer. Dagen innan behöver jag inte vara nervös alls. Men innan min start kan jag väl vara lite nervös igen. Inne på banan är jag dock aldrig nervös. Det kan väl ses som en stor fördel hos många. Även jag ser det som en stor fördel att inte vara nervös inne på banan då det kan påverka hästen och resultatet på ett negativt sätt.

Men är det verkligen så bra att vara nervös flera dagar innan start då? Jag menar uppladdningen och förberedelserna inför en tävling är ju minst lika viktigt som hur det går på tävlingen. För att få till det inne på banan måste man ju ha förberett sig bra i flera dagar. Men då var ju jag nervös. Då kanske jag spände mig vid ridningen vilket påverkade min häst. Då är förberedningen också påverkad vilket inte alls är bra.

Det finns ju dem som är nervösa endast precis innan sin start. Det kan väl inte vara något bättre det heller. Att springa runt där på tävlingsplatsen och vara stressad. Stressa upp sin häst när man gör iordning  den. Hästen kommer inte sluta vara nervös då fören du hoppar av och lastar in den i transporten igen.

Nervositet är inte lätt. Det är inte bra men jag säger inte att det är dåligt. Om man kan lära sig att hantera den kan det bli något riktigt bra.Om man kan lära sig att omvandla nervositeten till arbetsglädje. Om man kan lära sig att strunta i sin nervositet och fokusera istället. Det är inte alla gånger så lätt men alla kan om man vill. Var dig själv på tävling och ha roligt! Jag hoppas jag ser just dig i framtiden på tävlingsbanan, lycka till! Kram Hannaimg_5888

En tävling som jag var nervös över va DM. Men jag lyckades fokusera istället. Både dagarna innan under förberedningen, på tävlingsplatsen och inne på banan. Det resulterade i 70,9% och DM silver. Så kul när det man jobbar på ger resultat!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s